Översättningsbyrå i Stockholm - Linguacom - Auktoriserad tolk

Viyan

Vinnaren av Årets tolk 2020 är Viyan! Hon har blivit utsedd till årets tolk då hon alltid är flexibel, noggrann och otroligt duktig på det hon gör. Hon höjer alltid stämningen och får alla runtomkring sig att le. Vi ställde henne några frågor för att lära känna henne lite bättre. Välkommen att läsa mer om Viyan nedan.

Berätta lite om dig själv!
Jag är ursprungligen från Duhok i Kurdistan, men eftersom pappa var politiker fick hela familjen fly till Iran när jag bara var några år gammal. Efter det hamnade jag i Sverige.

Att vara kurd innebär ofta att man är flerspråkig, vilket grundar sig i att kurder i många fall behöver flytta på grund av förtryck. Av den anledningen talar jag flertal språk flytande. Badini, som är mitt modersmål, sorani, kurmanji, persiska och dari. Jag tolkar även i dessa fem språk. Jag talar även arabiska och engelska, men då för vardagligt bruk.

Vilka egenskaper gör dig till en bra tolk?
Det är svårt att säga, men det kanske beror på att jag mixar alla mina språk och kunskaper. Det är sällan jag haft en klient som inte förstår mig. Jag är alltid neutral, oavsett vad som händer. Jag är också en trogen och ärlig person. Jag hatar oärlighet, vilket i sin tur leder till att jag är väldigt sträng när det kommer till tolkningen. Jag vill alltid leverera till max för att förtjäna arvodet. I rollen som tolk har jag ett stort ansvar då jag håller en annan persons liv i mina händer. Ett liv som kan riskeras om jag är okunnig eller oförsiktig. Därför är det otroligt viktigt för mig att fullgöra de tolkuppdrag som lämnas till mig och stenhårt respektera tystnadsplikten.

Varför blev du tolk?
Jag arbetade som tandsköterska när en bekant till mig, som är tolk, frågade mig varför jag inte utbildar mig till tolk med tanke på de språk jag kan.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
Att få läsa i tidningen om de mål som jag har varit delaktig i, och att jag får ta del av mycket som sker bakom stängda dörrar. Det tillsammans med att jag får träffa många fantastiska kollegor!

Vilka positiva förändringar har skett i din vardag under corona-tider?
Jag är extra mån om mina nära och kära, försöker fånga varje stund tillsammans. Generellt känns det som att människor har kommit varandra närmare, tar mer hänsyn till varann i jämförelse med förut. Jag upplever att jag sätter mer värde på småsaker i vardagen, samt att jag har fått mig en tankeställare kring miljön som våra barn och barnbarn kommer att ärva.